fbpx

Прогнозират силен спад на китайския експорт

Очаква се спадът на китайския износ да се ускори през юни, тъй като бавните чуждестранни икономики, борещи се с инфлацията и нарастващите лихвени проценти, купуват по-малко стоки от китайски предприятия, изтъква Ройтерс.

Предвижда се износът от втората по големина икономика в света да падне с 9,5% на годишна база, след спад от 7,5% през май, според средната прогноза на 30 икономисти в анкетата на Ройтерс, финализирана в сряда.

Това би бил най-лошият спад от януари, когато веригите за доставки в Китай се бореха с вълна от инфекции с COVID-19, отприщени от края на суровите ограничения, свързани с пандемията.

Дейността на китайските фабрики се свива през последните месеци и политиците сега се съобразяват с перспективата за продължителен по-бавен растеж във втората по големина икономика в света около едва 3% годишно, според прогнозите на икономистите. Това е по-малко от половината от ставките, типични през последните десетилетия, и създава усещането за икономика в рецесия.

Една трета от анкетираните в търговското проучване прогнозират, че износът през юни е спаднал с двуцифрен процент, както през януари. Societe Generale, например, очаква спад от 15,7%.

В същото време прогнозите са вносът през юни да се свие с 4,0%, след спад от 4,5% през май, отразявайки постоянно слабото вътрешно търсене.

Потребителските цени в Китай се колебаят на ръба на дефлацията през юни, докато цените на производител са паднали с най-бързия си темп от повече от седем години, което засилва аргументите за по-нататъшни политически стимули.

Проблемите в износа стават очевидни и от по-бавния ръст на средния дневен капацитет на контейнерите през юни в сравнение с година по-рано, коментира Fitch Ratings.

Capital.fr отбелязва от своя страна, че въпреки стабилните потребителски цени, Китай е в отчайващо положение, тъй като производството му отбеляза значителен спад през последната година. Същото се отнася и за обработващата промишленост и износа, като наблюдателите се опасяват от дефлация.

Потребителските цени в Китай на годишна база останаха без промяна през юни, докато производствените цени продължиха да се понижават, отразявайки вялото търсене, което допълнително усложнява възстановяването. Това се вижда от публикуваните на 10 юли официални данни. Тези цифри пораждат опасения от дефлация – спад на потребителските цени – във втората по големина икономика в света. Индексът на потребителските цени (CPI), основният измерител на инфлацията, падна до 0% на годишна база през юни спрямо 0,2% месец по-рано, според Националното статистическо бюро.

Това е по-малко от очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg (+0,2%). Далеч от ръста, наблюдаван в развитите страни, цените на храните в Китай спаднаха леко за една година (-0,5%), както и тези на потребителските стоки (-0,3%), докато тези на услугите останаха почти непроменени (+0,1%).

В същото време заводските цени в Китай се сринаха още повече, знак за вяло вътрешно търсене и за спада на разходите за суровини като желязна руда и суров петрол. По този начин индексът PPI (на цените на производителя) падна с 5,4% през юни, според Националното статистическо бюро – за девети пореден месец. Това е повече от май (-4,6%) и повече от прогнозите на анализаторите (-5%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"