fbpx

Политик от ГЕРБ номиниран за шеф на Сметната палата

Бившият председател на 44-тото Народно събрание и дългогодишен депутат от ГЕРБ Димитър Главчев ще бъде номиниран за председател на Сметната палата. Това е съобщила в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, цитирана от „Дневник“. По думите й, номинацията е одобрена от управляващия партньор „Продължаваме промяната – Демократична България“. Засега не е известно дали коалицията ще има своя кандидатура за председател на институцията, отбелязва изданието.

„Дневник“ припомня, че срокът за внасяне на номинации в деловодството на Народното събрание изтича днес в 18.00 часа. В петък той беше удължен за втори път, след като до вечерта на 7 юли единствената внесена кандидатура беше тази на Нина Стоименова, издигната от „Възраждане“. С проекторешението за удължаване на срока за внасяне на кандидатури депутатите определиха до избора на нов председател длъжността да изпълнява Горица Грънчарова-Кожарева, някогашен заместник на Цветков, а след отстраняването му временно изпълняваща длъжността му.

Това обаче предизвика правен казус, тъй като няколко седмици по-рано Конституционният съд обяви за противоконституционно отстраняването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Според юристи това означава, че щом дадено решение е обявено за противоконституционно, на практика никога не го е имало. Приложено върху казуса на Цветков, би трябвало изобщо да се смята, че не е бил отстраняван.

Припомняме, според Цветков одити на строежа на магистрала „Хемус“ и други подобни казуси са изкуствено забавяни, като той анонсира, че с връщането си на поста ще се заеме с рестартирането им. Очаква се тези дни той да даде и пресконференция, на която да изнесе допълнително данни за ситуацията в палатата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"