fbpx

Програмата на Тръмп е проинфлационна, предупреждават нобелисти

Доналд Тръмп може по време на евентуален втори мандат да предизвика нов скок на инфлацията, поради положителното въздействие, което би имало – наред с други неща – увеличаването на митата и планираните данъчни намаления върху потребителските цени, прогнозира специалистът по борсови анализи Никола Галан в текст за capital.fr…

Ще предизвика ли Доналд Тръмп нов скок на инфлацията в САЩ (което би играло определяща роля за движението на борсовите индекси в големите западни икономики), ако победи Джо Байдън по време на президентските избори през ноември? Бившият президент на Съединените щати като цяло се движи рамо до рамо с Джо Байдън в социологическите проучвания, но той априори има два пъти по-голям шанс да бъде избран от съперника си демократ, тъй като в момента изглежда, че мнозинството от електорите в Избирателната колетия на САЩ ще гласуват в полза на републиканския лагер.

Докато преизбирането на Доналд Тръмп в момента представлява най-вероятния сценарий, 16 носители на Нобелова награда за икономика – включително Джоузеф Стиглиц и Робърт Шилър – се включиха в общия хор, предупреждавайки в писмо за огромните негативни последици, до които може да доведе изпълнението на обещанията в президентската кампания на републиканския кандидат. И това, като имаме предвид, че Доналд Тръмп вече доказа по време на първия си мандат, че предизборната му програма трябва да се приема сериозно. Грандиозните му проекти като въвеждането на нови мита или издигането на стена по границата с Мексико наистина се материализираха.

Чрез намаляването на данъците Доналд Тръмп ще стимулира икономиката… и инфлацията

16-те лауреати на Нобелова награда за икономика, които ясно показват, че предпочитат програмата на Джо Байдън пред тази на Доналд Тръмп, се страхуват, че предвидените от последния намаления на данъците ще съживят инфлацията. Намаляването на данъците ще стимулира икономическия растеж и следователно инфлацията, като се има предвид, че републиканците вече са обсъдили възможността за преминаване към ставка от 15% на корпоративния данък (в сравнение с 21% в момента). Трябва да си припомним също така, че по време на първия си мандат Доналд Тръмп оказа натиск върху Федералния резерв да намали основния лихвен процент. Ако това се повтори, на теория би имало положително въздействие върху икономическия растеж, но ще доведе и до покачване на инфлацията.

Едно масово експулсиране на имигрантите би подхранило натиска върху заплатите и следователно инфлацията

Доналд Тръмп също иска да нанесе голям удар на имиграционния фронт. След като бъде избран, той планира да експулсира близо 11 милиона мигранти, което би било „най-голямата операция по експулсиране от Чичо Сам в историята“. И макар че едно експулсиране в такъв мащаб изглежда на практика невъзможно да се осъщести, какъвто и да е броят на депортираните, това само ще задълбочи продължаващото напрежение на пазара на труда. Т.е. намаляването на наличната работна ръка в Съединените щати ше доведе до повишаване на заплатите и следователно и до ръст на нфлацията! И накрая, увеличението на митата, предвидено от Доналд Тръмп, ще доведе до покачване на цените на вносните стоки и следователно и на потребителските цени.

Нов инфлационен шок би могъл да предизвика повторен срив на фондовия пазар

В крайна сметка икономическата програма на Доналд Тръмп изглежда определено проинфлационна. Една такава перспектива крие риска от дестабилизиране в средносрочен план и спад в цените на акциите на котираните на борсата компании, подобно на инфлационния шок и шока на фондовите пазари през 2022 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"