fbpx

Производителите на газ искат дългосрочни договори, ЕС – не

В Доха, Катар, започна среща на върха на основните страни-производителки на газ. В нея участват 6 (Русия, Катар, Иран, Либия, Алжир и Нигерия) от 11-те страни членки на Форума на страните-износителки на газ (GECF), на които се падат 70% от световните запаси. САЩ и Австралия не членуват във Форума. Но срещата, на която присъства и Русия, се провежда в момент, когато украинската криза се изостря и европейците изпитват сериозно безпокойство за газовите си доставки, пише RFI.

Форумът започна със среща на експерти, преговорите ще продължат на ниво министри, а в сряда – на ниво държавни и правителствени ръководители.

В условията на рязък ръст на цените на газа (двойно увеличение в сравнение с 2020 г.), Европа се стреми да диверсифицира източниците си за доставка и да намали зависимостта си от Москва. Руският газ удовлетворява 40% от нуждите на европейския пазар. Поради това Европейският съюз се обръща към други членки на Форума и по-специално към Катар.

Проблемът е, че по-голямата част от страните тврдят, че са достигнали максималния си производствен капацитет. Те биха могли да осигурят само временно известни количества за Европейския съюз и то при условие, че настоящите им клиенти са съгласни. Така че дискусиите ще се завъртят най-вече около възможните начини за увеличаване на производството.

Увеличаването на обема на производтвото е свързан с големи инвестиции. Затова всички страни-производителки искат сключването на дългосрочни договори, което ще обезпечи тяхната възвръщаемост. По тази причина се очаква, че Форумът ще потвърди посланието си към Европа за подписване на 10, 15 или 20 годишни договори, нещо на което Европейският съюз се противопоставя.

Най-големият производител на природен газ Катар е разработил мащабна програма, която би трябвало да доведе до увеличаване на производството с 50% до 2027 година. Но е трудно да си представим, че Русия ще присъства на дебатите, без да се опита да се наложи. От Форума може да се възползва страната домакин Катар, която желае да се намеси като посредник в украинската криза.

Както Брюксел, така и участниците в срещата са притеснени от евентуална ескалация на напрежението в Украйна, която би имала тежки последствия върху сигурността на международните доставки на газ. Интересите на Катар съвпадат с тези на Иран. Вдигането на американските санкции, наложени на Техеран, ще позволи, според Доха, да се гарантират доставките поне в средносрочен план.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"