fbpx

Европа с амбициозен план за възобновяване на космическата си програма

Европа иска да засили присъствието си в Космоса. Тази амбиция е демонстрирана по време на срещата на върха в Тулуза в рамките на френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Основната тема е обсъждането на проект, представен от Комисията, за създаване на сателитно съзвездие (група изкуствени спътници работещи като единна система, така че в даден момент поне един да бъде виждан от която и да е точка на земята).

Срещата на върха трябва да обедини от една страна страните-членки на Европейската космическа агенция и от друга страна 27-те ресорни министри.

В тази безкрайна вселена, която ни заобикаля, американските интернет гиганти вече успишно си съперничат с държавите. Изостря се съревнованието между великите сили, като Китай, Индия и Русия искат да наваксат изоставането си спрямо САЩ. В тази среда Европа иска също да намери своето място под слънцето, коментира RFI.

Това е въпрос както на суверенитет и сигурност, така и на икономически интерес, тъй като потенциалът на Космоса се разглежда като бъдещ източник на икономическото развитие. Европа активно участваше в овладяването на космическото пространство и отбеляза значителен търговски успех благодарение на ракетата Ариана. Но в момента тя вече е технологично остаряла в сравнение със SpaceX, ракетата за многократно използване на Илон Мъск.

За да възстанови мястото си в изследването на космическото пространство, Комисията поставя за обсъждане проект за създаване на сателитно съзвездие.

Основната цел е да се подобри интернет покритието. Налага се това съзвездие да бъде бързо изградено, тъй като ниските орбити, на около 1000 км над нас, където в момента има множество групи от минисателити, ще бъдат бързо претоварени. В момента има 143 такива проекта и честотите се предоставят по реда на постъпване на заявките.

Целта е да се осигури интернет покритие за всички европейци, дори и за тези, които живеят на отдалечени места и до тях не достига оптична връзка. Но защо да не се предостави и на всички африкански страни, които биха поискали. За тях това би била една алтернатива на частните компании или на Китай. Това съзвездие освен това е необходим инструмент за гарантиране на сигурноста на 27-те от ЕС.

В случай на пренасищане на земните връзки или на кибератака, Европа ще си запази свободен и контролиран достъп до интернет.

Колко ще струва проектът?

Според Комисията, цената на този проект ще бъде 6 млрд. евро. Това е почти колкото годишния бюджет на Европейсата космическа агенция. Само че това е един дългосрочен ангажимент и бюджетът може непрекъснато да нараства, защото трябва да се предвиди редовно подменяне на мини сателитите на всеки 5-7 години.

Комисията ще прокрие една трета от финансирането, държавите-членки ще покрият другата трета, а се очаква частният сектор да осигури разликата. В рамките на комисията този разход предизвиква недоволство. Би било по-изгодно да се прибегне до търговски предприятия, но Тиери Бретон, еврокомисарят за вътрешния пазар, който е натоварен и с космическото пространство, смята, че европейският суверенитет няма цена.

Идеята за сателитното съзвездие, предложена от Франция, вече започва да си пробива път сред страните-членки. Остава само министър-председателите и Парламентът да одобрят проекта. Неговото осъществяване може да започне през 2024 г. и да завърши през 2027 година.

Ще участва ли Европейската космическа агенция?

Това е желанието на Комисията. Агенцията е готова да предостави своите знания, но това е организация, различна от 27-те и тя също има своите цели. Амбицията ѝ е да възстанови пилотираните космически полети.

В Тулуза агенцията желае да получи принципното съгласие на страните-чренки. Остава да видим дали приоритетите ѝ са съвместими с тези на 27-те.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"