fbpx

Промишлеността в еврозоната продължава да се свива

Активността в частния сектор на промишлеността в еврозоната се сви през декември за 18-и пореден месец, сочи проучването на S&P Purchasing Managers’ Survey, проведено сред търговските директори, цитирано от latribune.fr. То показва малко признаци за предстоящо възстановяване на икономиката на блока, с вероятност за влизане в рецесия.

Индексът HCOB PMI, определящ за сектора, възлиза на 44,4 през декември след 44,2 през ноември и „бърза“ оценка на 44,2, но остава стабилно закотвен под границата от 50, която разделя свиването от растежа на активността.

Подиндексът, измерващ производството, който влиза в изчислението на съставния PMI и ще бъде публикуван днес, падна до 44,4 през декември от 44,6 през предходния месец.

Този, който измерва новите поръчки, е 42,0 миналия месец след 41,5 през ноември.

Тази тенденция сигнализира за свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2023 г., според Сайръс де ла Рубия, икономист в Hamburg Commercial Bank.

Икономиката на еврозоната спадна с 0,3% през третото тримесечие според официалните данни и второ поредно тримесечие на свиване би означавало вече рецесия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"