fbpx

Изискване в регламента за опаковките притесни автомобилната индустрия в Европа

Макар да изразява подкрепа за прехода към кръгова икономика, предвиден от Регламента на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWR), Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА) открива проблемни текстове в регламента.

В позиция на асоциацията се изтъква, че изискванията за преопаковане на резервни части с неефективно използване на ресурсите всъщност могат да бъдат вредни за околната среда, ако не бъдат разгледани по време на тристранните преговори. Предлага се от регламента да бъдат изключени опаковките, произведени преди датата на прилагането му.

АСЕА се аргументира с това, че автомобилната индустрия е длъжна да осигури доставката на резервни части за продължителен период от време (между 10 и 15 години) след производството на автомобила. Тези резервни части трябва да бъдат предоставени на клиентите, за да се осигури бъдеща поддръжка и ремонт. Въпреки това те вече се съхраняват в опаковки, произведени преди датата на прилагане на PPWR.

За да подобрят предотвратяването на отпадъците, европейските производители на превозни средства силно насърчават законодателите да прилагат доживотно освобождаване за опаковки, произведени преди датата на прилагане на PPWR – но с акцент върху производството, а не върху позициониране на пазара. Преопаковането на тези продукти по време на продажбата не би било ефективно за ресурсите, генерирайки ненужни отпадъци без полза за околната среда, изтъкват още от АСЕА.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"