fbpx

Рестриктивната политика на ЕЦБ дава плодове

Темпът на отпуснатите за домакинствата и бизнеса кредити в еврозоната продължава да спада. Кредитите за физическите лица са нараснали през ноември с 0,5% на годишна база, което е с 0,1 пункта по-малко отколкото през октомври.

Кредитите, отпуснати на домакинствата и бизнеса в еврозоната, са се увеличили леко през ноември в условията на поддържани високи лихвени проценти и ниска активност, сочи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от capital.fr. Заемите, предназначени за определени строго финансови операции, нарастват с 0,4% на годишна база, тъй като увеличението на цената на кредита, направено от ЕЦБ с цел ограничаване на инфлацията в еврозоната, продължава да тежи на икономиката. Това означава, че първите три тримесечия на 2023 г. са показали незначителен растеж от 0,1% в еврозоната.

По-конкретно кредитите за домакинствата са се увеличили през ноември с 0,5% на годишна база, което е с 0,1 пункта по-малко от октомври. Кредитите за закупуване на жилища показват значителен спад от 3,3%, продължавайки най-лошата си отрицателна тенденция от 2011 година. Що се отнася до бизнеса, кредитите стагнират (0,0%) след свиване от 0,3% през октомври, което се случва за първи път от 2015 година. Тези данни идват, след като ЕЦБ запази лихвените си проценти непроменени на заседанието си през декември, като основният лихвен процент по депозитите сега е на исторически връх от 4%. Институцията все още не е стигнала до обсъждане на смекчаване на паричната политика в близко бъдеще, въпреки че инфлацията спада. Председателката на ЕЦБ Кристин Лагард обаче заяви, че „от нас се изисква да не сваляме гарда“.

Дълга фаза на „плато“

ЕЦБ предвижда по-скоро дълга фаза на „плато“, която може да се промени само ако инфлацията покаже тенденция на устойчиво спадне. Запазването на равнището на лихвените проценти би трябвало да доведе поне до облекчаване на условията за кредитиране на бизнеса и домакинствата, макар че данните за ноември не показват това. Използвана от ЕЦБ като водещ индикатор за инфлацията, паричната маса от своя страна спадна с 0,9% през ноември, малко по-малко от октомври и септември. В нея се включват парите в обръщение, кредитите над две години, както и депозитите на домакинствата и предприятията. Свиването на този показател, което започна през юли 2023 г., е още едно доказателство, че рестриктивната политика на институцията дава плодове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"