fbpx

Пшеницата поскъпна рязко след решението на Москва

Фючърсите на пшеницата в Чикаго скочиха с почти 6%, а царевицата поскъпна с повече от 2%, тъй като оттеглянето на Русия от споразумението за износ през Черно море породи опасения за глобалните доставки, пише Ройтерс.

Най-активният договор за пшеница на Chicago Board of Trade (CBOT) се повиши с 5,7% до $8,77 за бушел (35 куб. л.), след като достигна $8,93 по-рано през деня – най-високата си стойност от 14 октомври. Фючърсите на пшеницата достигнаха рекорд от 13,64 долара за бушел през март.

Царевицата се повиши с 2,6% до $6,98 за бушел, а соята добави 0,6% до $14,09-1/4 за бушел.

„Това е инфлационен ход, подкрепящ цените на пшеницата и царевицата“, коментира търговец, базиран в Сингапур. „Цените се покачиха, но по-нататъшните печалби ще зависят от това как ще се развие ситуацията“, добавя той, цитиран от агенцията

Припомняме, Москва спря участието си в сделката за Черно море в събота след атака с дрон, нанесла щети на руския флот в Крим. Според Киев Русия използва това за повод за предварително подготвено излизане от споразумението, а САЩ са на мнение, че руската страна издползва храните като оръжие.

Стотици хиляди тонове пшеница, резервирани за доставка в Африка и Близкия изток, са изложени на риск след оттеглянето на Русия, като се очаква износът на украинска царевица за Европа също да бъде засегнат, информират други двама търговци, базирани в Сингапур.

Организацията на обединените нации, Турция и Украйна заявиха, че продължават сделката за износ на зърнени храни с план за транзит за 16 кораба в понеделник.

Съгласно сделката за зърнени храни, постигната с посредничеството на ООН, Съвместен координационен център (JCC), включващ служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, одобрява движението на корабите и ги инспектира. Повече от 9,5 милиона тона царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя са изнесени от Черно море от юли насам.

Пазарите на зърно са чувствителни към развитието на осеммесечната инвазия на Москва в Украйна, тъй като двете страни са сред най-големите доставчици на пшеница в света, пише още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"