fbpx

Путин доволен от създадената зърнена борса в рамките на БРИКС, иска разширяването й

Руската федерация очаква зърнената борса на БРИКС да направи търговията в асоциацията независима от външни рискове. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на пленарно заседание във формат „БРИКС плюс“ в Казан, където се провежда среща на върха на страните от БРИКС.

В рамките на БРИКС ние инициирахме създаването на зърнена борса. Очакваме този механизъм да допринесе за установяването на прозрачен и нечувствителен към външни рискове търговски режим за селскостопански продукти както между членовете на асоциацията, така и с другите ни партньори“, отбелязва Путин, цитиран от ТАСС.

Вчера руският лидер коментира, че след време ще може да се мисли за „превръщане на зърнената борса в пълноценна стокова борса“.

Путин е изложил още и идеята си за създаване на собствена обединителна платформа, която ще позволи да бъде отключен потенциалът на растящите икономики на страните, членуващи в БРИКС.

Очевидно е, че следващата вълна на глобално икономическо възстановяване се ражда именно в страните от мнозинството в света. Затова идва моментът да обсъдим идеята за създаване на собствена платформа, която да отключи потенциала на нашите растящи икономики“, отбелязва още руският президент.

Разширеният формат БРИКС плюс не ограничава участието само на страните от групата. На заседанието в Казан присъстват представители на близо 40 държави, сред които лидери на страни от Азия, Африка, Близкия Изток и Латинска Америка, както и ръководители на международни организации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"