fbpx

Путин нареди преорентиране на износа на газ и нефт от запад към изток и юг

Руският президент Владимир Путин инструктира износът на енергоресурси да се преорентира от Запада към южните и източни пазари, както и да се подготви инфраструктура за това.

Путин участва на съвещание, посветено на ситуацията в нефтогазовия сектор, където комантира още:

Така наречените партньори от неприятелски държави признават, че не могат без енергийни ресурси, включително природен. Неговият разумен заместител за Европа сега просто липсва. Да, възможно е, но сега не е налично. Всички разбират това, просто няма свободни обеми на пазара, а доставките от други страни, предимно от Съединените щати, които могат да бъдат изпратени в Европа, ще струват на потребителите многократно повече и ще повлияят на стандарта на живот на хората и конкурентоспособността на европейската икономика„.

Той обвини запада, че се опитва да прикрие грешките си в сферата на зелената енергия, оправдадайки се с Русия.

Говорейки са отказ от руски енергоресурси, европейските страни дестабилизират пазара и сами надуват цените, продължава с упреците си руският президент.

По думите му, опитите на западните страни да изтласкат руските доставчици, да заменят руските енергийни ресурси с алтернативни доставки неминуемо ще засегнат цялата световна икономика. Последиците от подобна стъпка могат да станат много болезнени и преди всичко за инициаторите на такава политика, изтъква още Путин.

Според него банките на „неприятелските страни“ забавят плащанията за руските енергийни ресурси – „има спирание в плащането за експортни доставки на руски енергийни ресурси. Банките от тези неприятелски страни забавят преводите на плащанията„.

Той припомня, че вече е поставена задачата да се прехвърлят плащанията в националната валута, като постепенно се отдалечава от долара и еврото.

Путин коментира и че при условия на намаляване на енергийните доставки в чужбина е необходимо да се увеличи доставката на вътрешния пазар и да се намаляват цените.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"