fbpx

Радев успокои бизнеса, че енергийната стратегия е само „визия“, която редовен кабинет ще доработва

Президентът Радев „понижи в ранг“ стратегическата визия за развитието на енергетиката ни, разработена и представена от служебния кабинет. Припомняме, част от министирте я нарекоха енергийна стратегия, а тя бе презентирана в присъствието на Радев и служебния премиер Донев на мащабно събитие в София преди месец. Още тогава идеите в нея предизвикаха недоумение и притеснения сред редица експерти и политически формации.

На вчерашна среща с работодателските организаци и представители на енергийния бранш, президентът Радев нарече документа просто визия за енергийно развитие, която е отворена за позиции и доработка от следващото редовно правителство и бизнеса:

Визията за енергийно развитие с хоризонт до 2050 г., представена от служебното правителство, е отворена за позиции, анализи и препоръки от страна на бизнеса“, заявява държавният глава, изразявайки надежда следващото редовно правителство да продължи работата с работодателите по тези направления, за да се развива още по-интензивно българската икономика и занапред.

Срещата между президент и бизнеса бе организирана в спешен порядък, след като работодателските организации разпространиха в края на миналата седмица обръщение до Радев и медиите, в което изразяват острото си безпокойство от факта, че „основополагащ стратегически документ, определящ дългосрочната перспектива на страната, се разработва на части по ускорена процедура от тесен кръг специалисти в Министерството на енергетиката“.

В писмото си бизнесът изтъква още, че ескалацията на конфликта в Украйна е разкрила дефицита на експертиза и визия сред управляващите и необходимостта от преформулиране и изпълняване на дългосрочни стратегически цели.

Работодателите предлагат на Радев в своето обръщение формирането на широкопредставителна експертна работна група за изработка на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2050 год., която да трасира дългосрочната енергийната политика на българската законодателна и изпълнителна власт в съответствие с общоприети в нея национални цели и приоритети.

При изработката на Енергийната стратегия Експертната работна група следва да изготви обоснована прогноза за енергийното потребление на страната, да извърши задълбочен анализ на състоянието и структурата, трасетата и източниците на енергийните доставки, балансирането на доставчиците, на енергийния и мощностния баланс с оглед на устойчивото развитие на енергийния микс, на мрежите за пренос и разпределение, на енергийната ефективност“, се посочва още в писмото.

На срещата в понеделник президентът Радев е изтъкнал, че  без силна, устойчива, автономна енергетика и трайно намаляване на цените на енергийните ресурси не можем да говорим и за силен български бизнес.

Работодателските организации са дали положителна оценка на на ефектите от действащия при равни условия за всички небитови потребители компенсаторен механизъм на високите цени на електроенергията и необходимостта той да продължи да действа до отпадането на подобни механизми в ЕС.

Изтъкнато е било, че въздействието на компенсаторния механизъм е сред причините за големият ръст в индустриалното производство у нас и в износа, което води и до изключително ниска безработица и най-голям ръст на работните заплати в реалния сектор рамките на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"