fbpx

Разликата в икономическия растеж между САЩ и Европа се задълбочава

ОИСР ревизира нагоре прогнозата си за растеж на световния БВП с 0,2 пункта до 2,9% през 2024 г., след постигнат 3,1% през 2023 г. Американската икономика изненада с ръст и инфлацията намаля повече от очакваното. В Европа Германия (0,3%) и Франция (0,6%) са закотвени в много нисък растеж. В резултат на това изоставането на еврозоната спрямо Съединените щати вероятно ще се увеличи още повече през идните месеци, прогнозира Грегоар Норман в коментар за latribune.fr…

Световната икономика все още е в зона на турбулентност. Поставен между световната търговия, разтърсена от напрежението в Червено море, затягането на войната в Украйна и глобалното затопляне, икономическият растеж се бори да си възвърне предишните темпове. В последните си междинни прогнози, които публикува на 5 февруари, ОИСР очаква за 2024 г. ръст на световната икономика от 2,9%. Така организацията ревизира нагоре с 0,2 пункта прогнозата си в сравнение с тази от ноември.

Но тази ревизия не трябва да прикрива трудностите на задъхващия се световен растеж. След пост Ковид възстановяването от 2022 г., той продължава да забавя темповете си Глобалната активност продължава да се забавя и остава под средната стойност за периода 2001-2019 г.

Икономистите очакват много леко увеличение за 2025 г. от 0,1 до 3%. „Последните данни подсказват известно забавяне на растежа под влиянието на затягането на финансовите условия, чиито първи ефекти продължават да се проявяват върху кредитните и жилищните пазари, и на застоя в световната търговия“, обяснява ОИСР. „Ръстът също може да бъде още по-малък от обявения от прогнозите, ако последиците от увеличаването на основните лихвени проценти се окажат по големи от очакваното“, заявява Клеър Ломбардели, главен икономист на ОИСР.

В Европа икономическият растеж е на изчерпване

Европейската икономика понася в пълна степен тежестта на ефектите от инфлацията и затягането на паричната политика на ЕЦБ, започнало през лятото на 2022 г. ОИСР понижи прогнозите си за растеж с 0,3 пункта за 2024 г. до 0,6% спрямо 0,9% преди това. Това е най-голямата ревизия в западните икономически зони.

По-подробно, ситуацията в Германия остава трудна като се очаква за тази година незначително увеличаване на ръста с 0,3%, след като през 2023 г. беше отбелязана лека рецесия (-0,1%). Икономистите намалиха прогнозите си до 0,3% само за тази година. Най-голямата икономика в еврозоната е затънала в бавен растеж от началото на войната в Украйна преди две години. Зависим от руските енергийни суровини за функционирането на икономиката си, Берлин трябваше за кратко време да потърси други източници на доставки. Към това трябва да се добави спадането на икономическия растеж на Китай, който от дълго време остава основен пазар за германския износ, и намиращата се на власт крехка коалиция.

Във Франция основните двигатели на растежа също са задушени. ОИСР понижи прогнозата си за растеж за 2024 г. с 0,2 пункта до 0,6% спрямо предишните 0,8%. През миналата година БВП се увеличи с 0,9%. Но тримесечният растеж остана без промяна през три от четирите тримесечия. В резултат на това ръстът за тази година е твърде слаб. Италия би трябвало да се справи малко по-добре от Франция с 0,7% (без ревизия). Що се отнася до Испания, при нея се очакват относително по-добри резултати за 2024 г. с ръст от 1,5% (лека ревизия от +0,1 пункт). Въпреки това активността се забавя значително в сравнение с 2023 г. (2,5%).

САЩ показват по-добра форма от прогнозите

Представянето на американската икономика изненада повечето икономисти в края на 2023 г. Въпреки повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (FED), ръстът остана стабилен през миналата година от 2,5%. За тази година се очаква БВП да отбележи възход с 2,1%. Но ОИСР показва много по-голям оптимизъм отколкото през есента, като промени очакванията си нагоре с 0,6 пункта. „В Съединените щати разходите на домакинствата и стабилността на пазара на труда ще продължат да подкрепят годишния растеж на БВП“, подчертават експертите на ОИСР. Големият инвестиционен план на Джо Байдън в енергийния преход (Закон за намаляване на инфлацията) оказа много сериозна подкрепа на индустрията в Съединените щати след катаклизма от времето на пандемията.

Само за няколко месеца строителството на заводи за батерии и полупроводници отбеляза голям скок в страната. Това даде възможност да се подпомогне до голяма степен пазарът на труда. Няколко месеца преди американските президентски избори това добро икономическо положение може да бъде благоприятно за отиващия си президент. Но забавянето на ефектите от това възстановяване може да се обърне в полза на кандидата Доналд Тръмп, решен да влезе отново в Белия дом въпреки многобройните си юридически проблами.

Очаквано забавяне в Китай

Очаква се икономиката на Китай да има спад през тази година. След ръст на БВП от 5,2% през 2023 г., ОИСР залага на активност от 4,7% за 2024 г. (без ревизия). За 2025 г. растежът може да бъде още по-малък – 4,2%. Китай страда от „липса на сила в потребителското търсене, високо ниво на задлъжнялост и слабост на пазара на недвижимите имоти“, обясняват експертите на ОИСР. Заплетена в продължителна криза с недвижимите имоти, китайската икономика е далеч от това да се върне към нивата си на активност от преди здравната криза.

След като дълго време оставаше водещ износител в света, Китай се оказа подложен на критики заради смятаното му за катастрофално управление по време на пандемията. Към това се добавя търговската борба със Съединените щати. Вашингтон вече се стреми да осигури своите доставки, като поставя на преден план търговията с „приятелски“ държави („Friendshoring“). В условията на пълно преструктуриране на световния международен ред, китайските компании ориентирани към износа сериозно пострадаха. Остава да видим дали Китай ще бъде изпреварен от Индия, която в момента е в пълна експанзия (6,2% прогноза за растеж през 2024 г.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"