fbpx

Разследват павилиона ни в Експо 2020 Дубай, Нинова спря плащанията

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че се спират всички плащания по договора, свързани с Експо 2020 Дубай. „Нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми“, заяви тя на брифинг.

Нинова уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50 % от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

Икономическият министър направи обзор на решението за участие на България в Експо 2020 Дубай и сключването на договора през 2018 г. Тя разясни, че се взима решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум България Експо 2020 след проведена общественa поръчка. В консорциума влизат фирмите: Сиела норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел.

По думите й в договора са заложени различни параметри за изпълнимост: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България. Голяма част от ангажиментите по него обаче не са спазени и остават неизпълнени.

В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. „И тук идва втората изненада, срещу това авансово плащане кнсорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях.“, коментира Нинова.

По думите й вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страна ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, то освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили към нас искане за допълнително плащане ot 700 хил. лв.

В момента КПКОНПИ разследва случая и e започнал разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на Прокуратурата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"