fbpx

Рекорди: в износа на руски петрол и на китайското търсене

Износът на руски петрол достигна през април най-високото си ниво от началото на инвазията в Украйна. Това е изсипало над страната „манна небесна“ в размер на 15 милиарда долара, съобщава МАЕ, цитирана в репортаж на Capital.fr.

Международна агенция по енергетика (МАЕ), чието седалище се намира в Париж, съобщава в месечния си доклад, че през миналия месец руският износ е достигнал 8,3 милиона барела. Това показва, че Русия не успява да изпълни заплахата си да намали производството с 500 000 барела на ден. „Вероятно Русия увеличава обемите си, за да компенсира загубата на приходи“, отбелязва МАЕ. Въпреки международните санкции, насочени срещу нейния петрол, тя успява да пренасочи износа си на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция и т.н.), но „изглежда, среща същесвени проблеми с намирането на клиенти както за своя суров петрол, така и за петролните си продукти“, се казва още в доклада.

През април износът на руски петрол достигна връхната си точка след началото на войната в Украйна с 8,3 милиона барела на ден“ (включително рафинираните продукти), пише МАЕ, което представлява увеличение на приходите „с 1,7 милиарда долара“ до 15 милиарда долара. След санкциите, наложени на 5 декември върху руския суров петрол, транспортиран по море, от 5 февруари е в сила второ ембарго от страна на ЕС върху закупуването на руски петролни продукти, което се съчетава  с определянето на таван на цените за тези продукти от страните от Г-7. Като отговор на тези санкции Русия предупреди на 10 февруари, че ще намали производството си с 500 000 барела дневно.

Китайското търсене достигна рекордно равнище

Темата за вратичките, позволяващи на Москва да смекчи въздействието на санкциите на Г-7 върху нейната икономика, ще бъде обсъдена на срещата на върха на лидерите на Г-7, която ще се проведе в петък в Япония. В същото време докладът посочва „увеличаване на китайското търсене, надхвърлящо очакванията“ с „абсолютен рекорд през март от 16 милиона барела на ден“ за азиатската държава, вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ. Световното търсене на петрол междувременно „се очаква да се увеличи с 2,2 милиона барела на ден през 2023 г., за да достигне средно 102 милиона барела“, казва същият източник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"