fbpx

Рекордни вятърни мощности построени в ЕС през 2023-та

Страните от Европейския съюз са построили 17 гигавата нови вятърни електроцентрали през 2023 г., рекорд спрямо годините досега, което обаче е все още недостатъчно, за да постигне съюзът целта си за възобновяема енергия, информира Ройтерс.

Това показва как енергийният преход в Европа набира скорост, но е необходимо повече. Поне 37 GW нова вятърна енергия трябва да се добавят годишно, за да се постигне целта на ЕС за възобновяема енергия за 2030 г., сочат оценки на Брюксел.

ЕС изгради и свърза към мрежата 14 GW наземна вятърна енергия и 3 GW офшорна миналата година, надхвърляйки добавените 16 GW през 2022 г., информира индустриалната асоциация WindEurope, цитирана от агенцията.

Секторът на вятърната енергия в Европа изпитва затруднения през последните няколко години поради редица фактори, включително растяща инфлация, повишена конкуренция и затруднения при получаването на разрешения за проекти.

Нещата наистина бяха много зле по отношение на разрешителните. Сега те се подобряват значително“, коментира главният изпълнителен директор на WindEurope Джайлс Диксън пред Ройтерс, цитирайки нови правила на ЕС за намаляване на времето за изчакване на разрешителни, което помага за увеличаване на броя на издадените разрешителни миналата година.

Това ни дава оптимизъм сега, че подобрението, което започнахме да виждаме миналата година, ще бъде устойчиво и можем да очакваме с нетърпение увеличаване на обемите на нови вятърни мощности, които са построени“, добавя той.

Вятърната енергия е произвела 19% от електроенергията в ЕС миналата година, което е помогнало на блока да генерира 44% от общата си енергия от възобновяеми източници, според анализ на института Fraunhofer.

Европейската комисия също стартира пакет от мерки през октомври за стимулиране на вятърния сектор в Европа, включително повече финансова подкрепа за доставчиците за вятърната индустрия чрез Европейската инвестиционна банка и промени в търговете за зелена енергия, които биха могли да облагодетелстват местните производители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"