fbpx

Изборите в Тайван: облекчение за световните пазари, несигурност за местните инвеститори

Изборите в Тайван биха могли да разсеят глобалните опасения относно отношенията на острова с Китай, като същевременно предизвикат леки разпродажби на вътрешния пазар в понеделник, тъй като инвеститорите се притесняват, че резултатът може да попречи на икономическата политика отбелязва Ройтерс.

Вицепрезидентът Лай Чинг-те спечели президентския пост в събота, трети пореден мандат за неговата управляваща Демократична прогресивна партия (DPP), но партията загуби парламентарното си мнозинство, което усложни плановете за разходи на Лай и всяко намерение за заемане на агресивна позиция спрямо Китай.

Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, нарече Лай сепаратист и „размирник до край“, но възприе по-мек тон след изборите, като не го спомена по име и каза, че резултатите разкриват, че ДПП „не може да представлява основното обществено мнение “ в Тайван.

Анализаторите очакват фондовият пазар на Тайван да понесе удар тази седмица, тъй като призракът на парализата на политиката подхранва продажбите на пазар, който е нараснал с 25% за малко повече от година.

И все пак резултатът също е облекчение за инвеститорите, които се страхуваха, че острият в действията си Лай ще настоява за официална независимост на Тайван, нещо, което той отрече. Инвеститорите се притесняват от враждебни действия от страна на Китай и верижна реакция от санкции, които биха могли да осакатят световната полупроводникова индустрия.

Предполагам, че реакцията е отрицателна. Пазарът може да разчете вероятността от слабо правителство в Тайван, много външни рискове от континента и много вътрешни рискове, защото няма контрол на законодателната власт“, изтъква Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за Азия и Тихия океан във френската инвестиционна банка Natixis в Хонконг, цитирана от Ройтерс.

Според Ереро обаче „балансираната“ победна реч на Лай и безизходицата в парламента са причините Китай да не реагира. „Ако Китай не направи нищо, може би пазарът ще разбере, че това не е от голямо значение и може да остане положителен“, коментира още тя.

Въпреки че инвеститорите очакват някаква рязка разпродажба на тайванските акции и дори на валутата тази седмица, е вероятно участниците на пазара да се сдържат, докато новото правителство не встъпи в длъжност.

Парламентът ще се събере на 1 февруари, а кабинетът на новия президент Лай ще встъпи в длъжност на 20 май.

Анинда Митра, ръководител на азиатската макро и инвестиционна стратегия в BNY Mellon Investment Management, очаква разгорещена политическа реторика и други краткосрочни конфликти, докато тайванските политици и техните колеги от Китай и САЩ си разменят удари през следващите дни.

Според Вишну Варатан, главен икономист в Mizuho Bank в Сингапур загубата на парламентарно мнозинство от ДПП е по-голям проблем. „Тайванският долар може леко да се повлияе на вероятността от безизходица.“

През следващите седмици инвеститорите ще получат по-добра представа колко голяма подкрепа ще получи Лай от парламента, където неговата ДПП спечели 51 места срещу 52 на опозиционния Гоминданг и осем на Тайванската народна партия.

Реакцията на Китай обаче остава най-важната за световните пазари. Пекин в събота посочи, че повечето избиратели са гласували против Лай. Междувременно Лай посочи, че има нужда от сътрудничество, но че е „решен да защити Тайван от заплахи и сплашване от страна на Китай“.

Залозите са високи за световните пазари, предвид очакванията, че Съединените щати ще подкрепят Тайван, ако китайците нахлуят.

Тайван произвежда 60% от полупроводниците в света, използвани във всичко – от смартфони до бойни самолети, и 90% от най-модерните чипове. Икономическите санкции срещу Тайван могат да осакатят глобалните сектори на технологиите и изкуствения интелект.

Нейната най-голяма компания, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, често се оказваше в центъра на вниманието на геополитическо напрежение и търговски санкции. Акциите на TSMC, най-ценната регистрирана компания в Азия, скочиха с 32% през 2023 г.

Оттук нататък това, което ще има нужза от много повече оценки, са стратегическите политики на новото тайванско правителство и тяхното вътрешно сближаване. Ще опитат ли да балансират отношенията си с Китай и САЩ или ще се отдръпнат от едното или другото? Все още е твърде рано да се отговори окончателно на тези въпроси“, коментира Анинда Митра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"