fbpx

Резултатите от евровота успокоиха бизнеса в ЕС

Бизнес групите в цяла Европа си отдъхнаха, защото проевропейските партии ще запазят мнозинството си в Европейския парламент, но призоваха законодателите бързо да постигнат споразумение, се посочва в репортаж на Euractiv.com, публикуван и от Euractiv.bg.

Отбелязва се, че въпреки възхода на крайнодесните партии в някои държави-членки, който е предизвикал шок в няколко европейски правителства (Франция и Белгия, б.р.), политическите баланси след гласуването показват, че стабилната проевропейска коалиция вече е реалистичен сценарий.

Авторите цитират прогнозите на Europe Elects, според които досегашната неформална коалиция „Фон дер Лайен“ на дясноцентристката Европейска народна партия, лявоцентристката Социалисти&Демократи и либералната група „Обнови Европа“ печели общо 403 от 720 места в Европейския парламент, проправяйки пътя за ново центристко мнозинство .

Европейската банкова федерация приветства запазването на центристко мнозинство, но посочва, че влиянието на крайнодесните очевидно нараства.

Преди изборите за ЕС германските фирми предупредиха гражданите да не гласуват за крайнодесни партии, като например „Алтернатива за Германия“, която спечели второ място в неделя с 15,9% и е привлякла много млади избиратели на възраст 16-24 г., отбелязва още изданието

Фирмите са подчертавали седмицата преди вота, че излизането от ЕС – Декзит, за което настояваха преди време крайнодесните, би било катастрофално за германската икономика, която е особено зависима от износа и международната търговия.

Според Нилс Редекер, заместник-директор на базирания в Берлин мозъчен тръст Център Жак Делор, делът на „несъгласните“ се увеличава. Той посочва евродепутатите от трите групи, които не подкрепиха първите избори на Фон дер Лайен и обясни, че през 2019 г. е имало 13% дял на „несъгласните“. „В момента в лагера на Фон дер Лайен има около 15% отклонение“, казва той, цитиран от Euractiv и добавя, че центристкото мнозинство няма да бъде осигурено.

Управляващият директор на Германската асоциация на производителите на машини VDMA Тило Бродман казва от своя страна, че „европейските партии трябва бързо да постигнат споразумение, да формират центристка коалиция и да решат кой е техният кандидат за шеф на Комисията, за да може скоро да започне работа“.

В същото време профсъюзите, както и бизнес асоциациите, като цяло приветстват факта, че неекстремистките проевропейски групи ще представляват мнозинство в следващия парламент.

„Това означава, че няма нужда или извинение за задкулисни сделки с която и да е част от крайната десница“, коментира генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч, чиято организация представлява 45 милиона работници в целия блок.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"