fbpx

Рияд иска участие в проекта за зелена електроенергия от Азербайджан за Европа

Саудитска Арабия е изразила желание да се присъедини към процеса на износ на „зелена“ електроенергия от Азербайджан в Европа, съобщават trend.az и Blacksea-caspia.

Това е заявил министърът на инвестициите на Саудитска Арабия – Халид бин Абдел Азиз Ал Фалих на проведеното в Баку 7-мо заседание на Съвместната комисия по сътрудничество между Азербайджан и Саудитска Арабия.

Припомняме, преди дни в Букурещ лидерите на Азербайджан, Румъния, Грузия и Унгария подписаха споразумение за стартиране на проект за доставка на електроенергия от Азербайджан през Грузия по дънота на Черно море, до Румъния и Унгария. Произведената от Баку енергия ще е зелена, получавана по екологично чист път.

Компанията ACWA Power“ осъществява в Азербайджан енергиен проект с мощност 240 мегавата. Но това не  е достатъчно. Ние бихме искали да осъществим още по-големи енергийни проекти и да се присъединим към подписаното преди няколко дни от Азербайджан споразумение за износ на електроенергия в Европа“, е казал Ал Фалих.

Министърът е добавил, че съществува широко поле за развитие на отношенията между двете страни. По думите му има възможности за сътрудничество между двете страни в много области, особено в сферата на енергетиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"