fbpx

Мигрантите: третата световна икономика след САЩ и Китай

Ако бяха една държава, всичките мигранти на земята щяха да съставляват третата по големина икономика в света, сочи проучване на BCG Henderson Institute, който работи с Международната организация по миграция, цитирано от France 24.

Според американските изследователи, мигрантите създават всяка година икономическа продукция за приблизително 9000 милиарда долара. При това тази цифра е подценена, се казва в доклада, тъй като не цялото икономическо въздействия на мигрантите като потребители или предприемачи е взето под внимание. От друга страна, тази цифра може да се удвои до 2050 г., тъй като миграцията непрекъснато се увеличава. През 2020 г. е имало приблизително 280 милиона мигранти, или 3,6% от населението на света.

Мигрантите са важен коз за световната икономика и фирмите. Нещо повече, според това проучване 72% от предприемачите смятат, че мигрантите са възможност за развитие на техните страни, докато само 41% от хората по света споделят това мнение.

Все пак, докато 95% от собствениците на фирми заявяват, че възнамеряват да създадат по-разнообразни екипи, само 5% от тях го правят наистина ефективно. Те изглежда имат други приоритети в момента: глобалната геополитическа стабилност и изменението на климата са в центъра на притесненията им. Трябва и по-гъвкава политика за приемане на мигрантите, така че те да имат шанса да опитат късмета си в други страни, посочват работодателите.

Това е възможно решение за липсата на работна ръка в някои отрасли

Независимо дали става дума за Съединените щати, Китай, Германия, Великобритания или Канада, този структурен недостиг на работна ръка струва на света 1000 милиарда долара годишно, според това проучване. В 30-те най-големи икономики изследователите констатират наличието на 30 милиона свободни работни места, най-вече в свферата на производството, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването.

Компаниите, които включват значителен брой имигранти в мениджърските си екипи, увеличават печалбите си средно с 15% и е по-вероятно да бъдат сред световните лидери по иновации. Ярък пример за това е най-новата ваксина срещу Covid-19 на Pfizer-BioNTech, дело на турския дует Югур Шахин и Йозлем Тюречи, двама имигранти в Германия.

Авторите на изследването посочват, че иновациите, които движат нашите общества напред, често идват от хора, които гледат на това, което ни изглежда познато, с нови очи. За тези пионери в неизследваните територии прекрачването на граници – не само умствени, но и физически – е от ключово значение за представянето на новите възможности.

И така, какво би било нужно на тези мигранти, за да имат по-лесен достъп до пазара на труда? На първо място реална политическа воля. Законодателствата за регулиране на имиграцията са повече или по-малко строги в отделните държави и те остават ключ за осигуряване на възможността на мигрантите да се придвижват от една страна в друга. Но не трябва да забравяме значението на достъпа до образование, обучение и по-високи заплати.

Това, което е сигурно, е, че за десетте държави, които в най-голяма степен са засегнати от демографския срив и които ще загубят около 345 милиона души в трудоспособна възраст до 2050 г., мигрантите ще се превърнат в ключово решение, за да могат техните  икономики да работят и да бъдат по-конкурентоспособни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"