fbpx

Падна румънският кабинет

падна румънският кабинет

Падна румънският кабинет на премиера Виорика Дънчила, съобщават световните агенции.

Парламентът гласува за вота на недоверие, подкрепен от 238 депутати.

В заседанието са участвали 298 народни представители от общо 465. Според законодателството на северната ни съседка необходимите гласове, за да падне правителството са 233.

Кабинетът на социалдемократите загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и обяви, че иска правителството на Дънчила да падне.

Националната либерална партия (PNL), най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

Опозицията обвиняваше правителството на Дънчила, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

До дни президентът на страната Клаус Йоханис трябва да свика консултации с парламентарно представените партии. Очаква се той да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма.

Избраникът ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. При втори неуспех, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"