fbpx

ЕС вади още две държави от „черния списък“ за данъчни убежища

европейски съюз, данъчни убежища, съвет на ес

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Маршаловите острови са извадени от списъка на ЕС на страните, които не оказват съдействие за данъчни цели. Това съобщиха от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Двете страни са приели необходимите реформи за изпълнение на поетите от тях ангажименти за подобряване до края на 2018 г. на рамките им за данъчната политика. Следователно ОАЕ вече спазват всички ангажименти за сътрудничество в областта на данъчното облагане и могат да бъдат премахнати от списъка.

Маршаловите острови ще бъдат преместени от приложение I към заключенията в приложение II, тъй като ангажиментите на държавата по обмена на информация при поискване продължават да бъдат наблюдавани от Съвета.

Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърбия и Швейцария първоначално влизаха в списъка с данъчните убежища, но решиха да съдействат на европейските власти и да гарантират повече прозрачност. Те са изпълнили преди крайния срок всички необходими реформи за спазване на принципите на ЕС на доброто управление в областта на данъчното облагане. Тези държави ще бъдат премахнати от приложение II към заключенията.

Съветът постигна съгласие, че мрежата от споразумения наСАЩ за обмен на информация е достатъчно широка, за да обхване всички държави — членки на ЕС, което на практика позволява както обмен на информация при поискване, така и автоматичен обмен на информация в съответствие с международните стандарти и съответните нужди на двете страни.

Списъкът на ЕС е част от усилията за предотвратяване на избягването на данъци и утвърждаването на принципи на доброто управление като данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане или международни стандарти срещу свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

Списъкът беше създаден през декември 2017 г. и се съдържа в приложение I към заключенията, приети от Съвета.

В списъка остават девет юрисдикции, които не окават съдействие: Американска Самоа, Белиз, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"