fbpx

БСК против евродиректива за минимална заплата и колективно договаряне

„Заедно с BusinessEurope – най-представителната организация на бизнеса и работодателите на европейско равнище, на която БСК е единствен член от българска страна, заявяваме категорична позиция против минималните работни заплати и колективното трудово договаряне да бъдат регламентирани в ЕС посредством директива“.

Това се казва в писмо на председателя на БСК Радосвет Радев до министър председателя.

То е по повод предстоящото обсъждане в Съвета на ЕС на предложението на Европейската комисия за приемане на рамкова директива за минималните работни заплати и колективното договаряне.

Всяка инициатива в ЕС относно минималните работни заплати трябва да зачита изцяло националната компетентност на отговорните държавни органи и автономността на социалните партньори при определянето на заплатите – принцип, регламентиран по ясен и недвусмислен начин от Договора за функциониране на ЕС, се казва още в писмото.

Приемането на европейска директива сваля необходимата гарантирана защита на автономията на националните социални партньори при определянето на заплатите.

Самото приемане на подобен правно обвързващ текст означава, че държавите-членки ще трябва да транспонират директивата на национално равнище и че Съдът на ЕС ще придобие компетентност по изцяло национални и браншови колективни договори.

 По този начин се накърнява основна характеристика на социалния диалог в Европа – независимото колективно договаряне между представителните организации на работниците и служителите, и работодателите.

Европейските предприятия са изправени пред безпрецедентно предизвикателство да оцелеят в ситуацията на криза, причинена от Covid-19. Вместо подпомагане на икономиката на ЕС за бързо и мащабно възстановяване, подобна директива на ЕС ще отслаби възможностите за запазване на заетостта в икономически депресивни райони и на най-уязвимите социални групи, както и повишаването на продуктивността, пишат от работодателската организация.

Механизмите за определяне на минималната работна заплата не следва да бъдат политизирани и  използвани като инструмент на социалното подпомагане. Заплатата е предназначена да възмезди положения труд за получените резултати и качество, като е определено в Конституцията на Република България.

От БСК настояват премиерът Борисов да заяви и да отстоява по категоричен начин национално отговорната позиция – ЕС да избере по-подходящи начини за справяне с този чувствителен въпрос за бизнеса и хората на труда, конкретно чрез приемане на Препоръка на Съвета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"