fbpx

Кабинетът вдигна минималната работна заплата, въпреки несъгласието на бизнеса

Въпреки категоричното противопоставяне от страна на бизнеса, правителството вдигна със свое решение минималната работна заплата. Тя става 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й се повишава с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв. ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на доходите, повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда. Повишаване мотивацията на работната сила и намаляване на нелоялната конкуренция, са мотивите на министрите.

От 1 януари минималната работна часова заплата ще бъде 3,92 лв.

Припомняме, по време на последната тристранка работодателите аргументираха подробно своите възражения. Сред предложенията им бе и апелът, в случай че правителството реши да наложи размер на МРЗ от 650 лева, считано от 1 януари 2021 година, да бъде отложено въвеждането й за застрашените икономически дейности, където предложената минимална работна заплата надхвърля средния осигурителен доход или е твърде близка до него.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"