fbpx

6% ръст на икономиката иска бизнесът от следващия парламент

Работодателските организации са поставили няколко основни приоритета, по които трябва да работи бъдещото 45-то Народно събрание.

Сред тях са незабавното въвеждане на електронно правителство, запазването на съществуващия данъчен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране на пазара и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и съгласуването на план-приемите в училищата и университетите с нуждите на бизнеса.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изразяват и надежда, че в 45-то Народно събрание ще се обсъждат мерки и политики, които да гарантират минимум 6% ръст на икономиката ни.

Това са били сред темите на разговорите по време на срещите на АОБР с ДПС и БСП, с които започнаха поредицата от консултации на бизнеса с партиите, които според социологията имат реален шанс да попаднат в следващия парламент.

Работодателите са припомнили и своите три национални приоритети, които са основополагащи за подобряване на бизнес средата в България. Това са приемането на страната ни в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и приемането на еврото.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е определи срещата като изключително полезна и е заявил, че двете организации са постигнали съгласие след изборите срещите да бъдат регулярни, тъй като от тях произтичат решения а конкретни проблеми. „Установихме, че над 90% от приоритетите на АОБР се припокриват с мерките и политиките на ДПС. За нас следващият парламент трябва да дефинира национални приоритети, независимо коя ще е управляващата партия, а бизнесът категорично трябва да ги подкрепи, ако искаме те да бъдат реализирани и страната ни да постига икономически растеж“, коментира Карадайъ.

В рамките на разговора си с представителите на АОБР лидерът на БСП Корнелия Нинова е посочила, че първото нещо, което партията ще направи е да работи за трайно законодателство, което е предвидимо и има оценка за въздействие. „За нас е от изключително значение бързото стартиране на електронното правителство и използвахме възможността по време на срещата да представим вижданията си за изграждането на 6 електронни регистъра, които да улеснят гражданите и работата на бизнеса. Обсъдихме отмяната на ненужните такси и въвеждане на разходно покривен елемент при определянето им, както и възможността за децентрализация и оставяне на част от данъците в общините“, изтъква Нинова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"