fbpx

Бизнесът скандализиран от новите такси на фондовата борса и Централния депозитар

Работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ изразяват категоричното си несъгласие с едностранно наложеното увеличаване на таксите на Българската фондова борса от първи януари и предложеното въвеждане на нови такси от Централния депозитар.

В писмо до финансовия министър Ананиев и изпълнителните директори на БФБ и Централния депозитар бизнесът отбелязва, че драстичното увеличаване на таксите за първоначална регистрация и за поддържане на регистрация на емисии във всички сегменти на Основния пазар на БФБ, в сегментите на Алтернативния пазар, както и във въвеждане на нови такси се случва в контекста на трудната ситуация, свързана с епидемиологичната обстановка, предизвикателствата пред бизнеса, породени от COVID-19 и засилването на икономическа криза като последствие от пандемията и изолацията.

Четирите големи работодателски организации са категорични, че едностранното и необосновано налагане на нови такси за услуги и увеличаването на размера на съществуващи такива от ръководствата на БФБ и Централния депозитар, без съгласуване и отчитане на позицията на засегнатите пазарни участници, на практика е форма на злоупотреба с монополно положение, която вреди не само на емитентите на финансов инструменти, но и на цялата икономика на страната ни.

Липсата на прозрачност, диалог и съгласуваност с участниците на капиталовия пазар, които са пряко засегнати от наложените промени, противоречи на широко прокламираната от Борсата дългосрочна стратегия за повишаване качеството на корпоративното управление като едно от важните условия за увеличаване на доверието на местните и чуждестранните инвеститори към българския капиталов пазар“, се посочва още в писмото.

Работодателите отбелязват, че внезапно обявените промени в Тарифата на БФБ са довели до увеличаване от 50 до 200% на минималните и максималните прагове на годишните такси за поддържане на емисии не само на Основния пазар, а дори на стотици нисколиквидни емисии без сделки или с по две-три сделки годишно.

За нас остава неясно как това е свързано с обещаното от ръководството на БФБ „подобряване на доверието в пазара“, заявява бизнесът.

Работодателите адмирират усилията на БФБ, насочени към постигане на изложените цели, но намират непрозрачното, немотивирано и несъгласувано едностранно въвеждане на нови такси и сериозното увеличение на съществуващи такива за крайно неприемливо средство за постигането им.

Коментирайки проекта на Централния депозитар за въвеждане на такса за услуги по информационно обслужване на корпоративни събития, която е в размер на 50 лева еднократно или 120 лева за пакет от три уведомления, работодателите обръщат внимание, че оповестяването на предварителна информация относно предстоящи корпоративни събития е регулаторно задължение за емитентите, за изпълнението на което се въвежда нова административна тежест под формата на такси, дължими към Централен депозитар. Напомня се, че за същата услуга (оповестяване на покана за общо събрание) Търговският регистър получава 15 лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"