fbpx

Бизнесът вдигна високо летвата пред законодателството у нас

Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) представи приоритетите си за 2021 година. В организацията членуват АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП или, както уточни председателят на АИКБ Васил Велев – тези 4 организации представляват 82% от наетите у нас и 86% от брутната добавена стойност. Именно АИКБ поема ротационното председателство на АОБР за тази година.

Основен приоритет е приемане на България в ОИСР и Шенгенското пространство и активна работа за по-скорошното включване на България в Еврозоната.

Според председателя на БСК Радосвет Радев 2020 е била една чудовищна година, в която нито е имало среда, нито бизнес. Потреблението е било на своя минимум, той като хората са стояли по домовете си и са харчели „за храна и пижами“.

Държавата не е успяла да подпомогне реално бизнеса, затова и само 2 процента от него са оптимисти в средносрочен план. Припомняме, по-рано днес Васил Велев коментира, че обещаните помощи за средните предприятия се бавят вече близо година.

По думите на Радосвет Радев 56% от компаниите отказват за планират каквито и да е инвестиции.

Остри критики бяха отправени към парламента, който е с 90% неодобрение сред бизнеса. Част от бедите ни идват от некадърното законодателство, подчерта Радев.

Той изтъкна още, че работодателите са на мнение, че социалните разходи в държавата са много по-големи, отколкото е необходимо. Друга критика е, че правителството е „хванато по бели гащи“ заради недовършеното електронно управление.

Сред приоритетите на АОБР е и възстановяване и развитие на такъв пенсионен модел, който да стимулира работещите да се осигуряват върху реалните си доходи. Подкрепа и развитие, а не ликвидиране, на частните пенсионни фондове, особено на тези от „Втория стълб”.

Критиките бяха продължени и от шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, който представи приоритетите в раздела „Енергетика“. Той със съжаление констатира, че повечето от тях не са нови, тъй като са били актуални и за изминалата 2020 година. По думите му, за някои от тях вече няма надежда, че ще се случат, освен ако няма натиск от Брюксел с евродирективи.

На първо място бизнесът иска изготвяне и подписване на Национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара на електроенергия през сегмент „Ден напред“, ангажиращо производителите от групата на Български енергиен холдинг АД, организирания борсов пазар (БНЕБ ЕАД) и потребителите във формат национално представителни организации на работодателите, и на работниците и служителите, както и ресорните Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката и Министерство на финансите.

Освен това трябва да се уредят отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК ЕАД и „Ей И Ес – ЗС Марица Изток 1“ ЕООД и НЕК ЕАД и „Контур Глобал Марица изток 3“, в съответствие с правила на ЕС относно държавните помощи. Изготвяне на Национална програма за преобразуването на комплекса Марица-Изток.

В заключение Васил Велев коментира по повод разхлабване на мерките, че бизнесът има нужда от ускоряване на връщането си в нормален ритъм. Това се налага, дори и при адекватното му компенсиране от държавата, каквото за момента няма.

ТУК може да видите пълния комплект приоритети на АОБР за 2021 година




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"