fbpx

Локдаунът пада, но не и за ресторантите

Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България, което на практика представлява почти пълно отпадане на локдауна.

В рамките на заседанието при премиера е потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове (моловете).

Така на практика единствено ресторантите остават затворени. Припомняме,у от бранша готвят гражданско неподчинение с отваряне на всички заведения на първи февруари.

От заседанието на Дондуков 1 става ясно, че Борисов е разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, е коментирал премиерът.

По думите му, ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Статистиката сочи, че заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. Затова здравният министър ще издаде заповед изискваща задължителен PCR тест за всички граждани, идващи у нас от трети страни и от Европейския съюз.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов е докладвал, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план.

Тези думи идват на фона на публикацията на влиятелно издание „Политико“, че с този темп ваксинирането у нас ще приключи през 2040 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"