fbpx

През март – 117% годишен ръст на обявите за работа

За разлика от първия локдаун през март 2020 година, ударил сериозно пазара на труда и намалил драстично обявите за работа, сега работодателите са реагирали доста по-гъвкаво и уверено, отчитат от JobTiger.

Настоящото поредно „затваряне“ не само не е довело до намаляване на обявите за работа, но се отчита и покачване – с 10% спрямо февруари 2021 г. и с цели 117% спрямо март 2020 г. 

С най-голям ръст са секторите „Строителство“ (22%), „Счетоводство, одит, финанси“ (17%) и „Административни дейности“ (16%), следвани от секторите „Производство“ (15%), „Логистика и транспорт“ (14%) и „ИТ“ (12%).

Секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, при който в предходния месец се наблюдаваше значителен ръст (139%), остава почти непроменен през месец март, с покачване на броя на обявите в него с едва 0,4%.

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както при предходния месец февруари, като с най-голям дял продължават да бъдат секторите „Търговия и продажби“ (21%), „Производство“ (16%) и „ИТ“ (14%).

Тенденцията е положителна и във всички водещи областни градове.

Специално се отчита фактът, че локдауните вече не се отразяват толкова осезаемо на пазара на труда у нас. Данните от изминалия месец са илюстрация на по-голяма увереност и по-малка непредсказуемост от страна на работодателите, което се надяваме постепенно да доведе до стабилизиране на икономиката в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"