fbpx

Защо държавата пази работни места, които скоро може да изчезнат, пита бизнесът

Почти година се бави помощта, която управляващите обещаха като подкрепа на средните предприятия в страна още по време на първия частичен локдаун от март и април. Това коментира пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Обещаните грантове от 30 до 150 000 лв. все още не са изплатени дори и за тези предприемачи, които са кандидатствали и са одобрени. Става дума за тези бизнеси, които отчетоха спад с над 20% от продажбите си. Именно това бе условието за кандидатстване.

„Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат„, коментира Велев.

Освен затворените бизнеси има много, които формално не са затворени, но имат срив и спад на продажбите над 50%, завява още Васил Велев и добави, че бизнесът ще разчита на доброто планиране и бързия старт на новите оперативни програми.

Бизнесът очаква поне 1/4 от средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост да се заделят за подкрепа на инвестициите в икономиката, а не сегашните под 8%, информира още председателят на АИКБ, която поема ротационното председателство на организацията, обединяваща работодателите – АОБР.

Велев изтъкна още, че вече трета година Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността. „Сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват – за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави„, заявява той.

По думите му вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. „Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно„, коментира още Васил Велев, като подчертава, че всички пари по програмата са разпределени за подкрепа на ликвидността и спасяване от коронавируса, вместо за това да се използват бюджетни средства, заяви още той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"