fbpx

Одобрението за членството ни в ЕС – на рекордно ниски нива

В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности.

Това е сред изводите от тазгодишното регионално проучване на GLOBSEC „Тенденции 2020“, подготвено в сътрудничество с Центъра за изследване на демокрацията.

Допитването е направено в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани – България, Чехия, Унгария, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия и Словакия.

Макар по-голямата част от хората да одобряват членството на страната в Европейския съюз (ЕС) и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление, се забелязва негативно отношение специфично към понятието „либерална демокрация“. Значителна част от респондентите (41%) я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

37 процента от българите смятат, че ЕС застрашава националната ни идентичност. Тук първото място е за Чехия с 57 %, следвана от Сърбия  – 55 на сто.

Тук се отчитат тези, които на референдум биха гласували за оставане в ЕС

Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% – до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.“, коментира Мартин Владимиров, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

В същото време резултатите от проучването показват, че гражданите от страните, участващи в изследването, са и по-склонни към споделянето на проруски настроения, включително и да вярват в пропагандни твърдения, разпространявани от Русия.

Близо 4 от всеки 10 граждани в обхванатите държави членки на НАТО смятат, че Алиансът провокира Русия с изграждането на военни бази близо до руските граници – наратив, който често се разпространява от прокремълски източници в интернет пространството.

Проруските настроения са особено силни в България, Словакия, Сърбия и Черна гора. Мнението, че Русия изпълнява ролята на „могъщия славянски брат“ се споделя от три четвърти от респондентите“, заявява Даниел Мило, старши съветник в GLOBSEC.

От геополитическа гледна точка, българското общество е трайно разделено по линия на противопоставянето Изток – Запад, според което близките културни, религиозни и исторически връзки с Русия са несъвместими с начина на живот на западното общество. Това възприятие съответства с гледната точка, разпространявана от руската пропаганда, в която светът е доминиран от морално декадентски ценности, наложени от западните сили. От тази перспектива, Русия се възприема като закрилник на традиционните християнски и морални ценности и нейните мотиви не се поставят под въпрос“, уточнява Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра.

Тема на допитването е и пандемията, като се отчита, че повече от 1/3 от гражданите в Централна и Източна Европа вярват в конспиративни теории, свързани с COVID-19.

Само 37% от хората споделят, че са склонни да се ваксинират срещу COVID-19. Сред тези, които имат доверие в публичните институции обаче тази готовност се покачва до 53 %.

Проучването разкрива значението на доброто управление и доверието на обществото към институциите, особено по време на криза. Правителствата следва да вложат повече усилия за подобряване на комуникацията с населението и да направят всичко възможно да засилят общественото доверие“, заявява Мирослава Савирис, научен сътрудник в GLOBSEC и съавтор на доклада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"