fbpx

Русия №1 в света по санкции, изпреварва с близо 4 пъти Иран

След инвазията си в Украйна, Русия е най-санкционираната страна в света, с 16 077 санкции срещу руски лица и организации, които са в сила в момента, почти шест пъти повече в сравнение с преди да признае Луганска и Донецка област за независими щати на 22 февруари 2022 г. Както показва диаграмата на Statista, базирана на данни, събрани от Castellum.AI, инвазията на Путин изтласка Русия пред един от най-големите врагове на Съединените щати в Западна Азия.

Преди нахлуването в Украйна Иран беше най-санкционираната държава в историята с 3616 активни санкции от Съединените щати, ООН, ЕС и страни като Австралия, Канада, Индия и Израел. Отношенията между последната и Ислямската република бяха особено напрегнати, като споровете около атомния арсенал на Иран и общата му враждебна позиция спрямо Израел заплашваха да ескалират редовно.

По-голямата част от санкциите, наложени на Сирия, която се нарежда на трето място в списъка на Castellum.AI, произтичат от събитията около гражданската война в Сирия, започнала през 2011 г. След граждански вълнения във връзка с Арабската пролет, сблъсъци между силите на президента Башар ал-Асад и една малко вероятна коалиция от чуждестранни и местни играчи, които често се противопоставят по критични въпроси, доведе до хуманитарна криза и вътрешно и външно разселване на повече от половината от 22-те милиона жители на Сирия през годините.

Водещи в настоящия кръг от санкции срещу Русия са САЩ, Канада, Швейцария и Обединеното кралство, съответно с 3551, 2765, 2225 и 1749 ограничения. По-голямата част от тези санкции са насочени към физически лица (11 462), докато организациите имат 4 344 санкции срещу тях, корабите имат 169 и самолетите 102. В тези цифри не са включени секторни санкции като общо търговско ембарго върху газ или петрол. В допълнение към санкциите, въведени от националните държави и управляващите органи, над 1000 компании са се оттеглили в някаква степен от руския пазар, според изследователи от Yale School of Management, сред които масивни компании като Adidas, Google, Disney, Exxon или Volkswagen.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"