fbpx

Русия подновява лунната си програма

Русия подновява лунната си програма, обяви президентът Путин, който награди космонавти по време на церемония на космодрума „Восточный“, съобщава Новости.

Продължаваме създаването на транспортен кораб от ново поколение и технология за ядрена космическа енергетика, където със сигурност имаме много добро и абсолютно ясно предимство“, изтъква Путин. Той уточнява, че става въпрос за пуск от космодрума на автоматичната станция на космическия роботизиран комплекс „Луна-25“.

Руският президент изтъква, че Русия ще изпълнява набелязаните си планове в космическата сфера, независимо от външните опити да се пречи на развиването й.

Стартът на първата от 46 години мисия към Луната е планиран за 22 август. „Луна-25“ отива на Луната, за да тества базовите технологии за мео кацане в околополярната област и да проведе изследване на южния полюс на спътника.

За 2024 година е планирана мисия на Луна-26 за картографиране, Луна-27 година по-късно трябва да изследва почвата, а Луна-28 през 2027-2028 година трябва да достави на Земята лунни проби и да разработи схема за кацане на космонавти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"