fbpx

Възможна ли е нова рецесия?

Световната икономика, едва измъкнала се от последствията от пандемията Ковид-19, ще изпадне ли в нова рецесия през следващите месеци?

Ще има „шокова рецесия“ в САЩ, предрече преди няколко дни икономист от Bank of America, „рецесия от войната“ в обозримо бъдеще, допълва в понеделник друг американки старатег. Тези песимистични прогнози не кореспондират с доброто състояние на американската иконмика, където се забелязва дефицит в пазара на труда и безработицата спадна до 3,6%, пише в свой анализ RFI.

От няколко седмици въпросът за рецесията присъства навсякъде. Той замени основния въпрос на 2021 г., този за връщането на инфлацията. Последната беляза голям ръст, тъй като цените скочиха навсякъде. В еврозоната те стигнаха 8%, а в САЩ този праг беше значително надскочен.

Трайна инфлация се превръща в проблем за Федералния резерв, както и за другите централни банки

Именно това поражда страха от рецесия. Централните банки имат задължението да задържат нарастването на цените в рамките на 2%. За целта те разполагат с един мощен инструмент – повишаването на основния лихвен процент. Това води до бързо намаляване на търсенето и в резултат до спадането на цените.

Но боравенето с лихвените проценти е много рисково. Ако повишаването им е голямо, бързо, не добре информационно подготвено и съответно неочаквано за пазарите, то може да доведе до намаляване на активността и да породи рецесия. Лесно може да се пусне печатницата за банкноти, но последващото ѝ постепено спиране е един много по-труден за управляване процес.

В САЩ Джером Пауъл, управителят на Федералния резерв, започна да покачва лихвения процент през март, но вече го обвиняват, че е изчаквал прекалено дълго време. Кристин Лагард трябва да решава същата дилема в еврозоната, регион в който ръстът ще бъде почти нулев през първото шестмесечие.

Войната в Европа е също фактор, който увеличава риска от рецесия

Тя доведе до ръст на инфлацията, която се усещаше още преди началото на конфликта и предизвика разстройство в движението на стоките. Поради войната ръстът на световната търговия ще спадне два пъти, прогнозира вчера Световната търговска организация. Тъй като Владимир Путин не показва с нищо, че бърза да го приключи, конфликтът може да се проточи във времето и да предизвика ново втвърдяване на санкциите. Пълното ембарго върху руските енергийни суровини изглежда неизбежно.

Изправени между дефицита и повишаването на цените, европейците, големи потребители на руски газ, ще бъдат първите, които ще усетят последиците. Цените на хранителните продукти, на които Русия и Украйна са големи износители, се увеличават, сащо както и тези на рудите, металите и минералните суровини, от които Русия притежава в големи количества. Износът на тези стоки става все по-труден.

Така планетата се сблъсква с големи затруднения в предлагането. Цените се качват, инфлацията галопира, а в същото време производството запада поради недостиг в снабдяването. Това е доста атипично. При класическата рецесия търсенето и предлагането намаляват едновременно, което има дефлационен ефект.

Последен източник на безпокойство: връщането на Ковид-19 в Китай

Стратегията за „нулев Ковид“, която Си Дзинпин упорито прилага, парализира големите делови центрове като Шанхай. Автомобилната индустрия е нейната първа жертва. Продажбите в Китай през март спаднаха с10% на годишна база. Основната причина за това е разстройството на производството и липсата на потенциални купувачи, които са блокирани по домовете си. Ковид в Китай, войната в Европа, прегряването в на икономиката в САЩ – това са прекалено много заплахи за икономиката на трите най-богати региона в света.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"