fbpx

Русия се хвали с исторически рекорд по износ на зърно

Износът на зърно от Русия от началото на селскостопанския сезон (1 юли 2023 г.) до момента възлиза на 47 милиона тона, е посочил на пресконференция президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски, цитиран от ТАСС.

Към 10 март сме изнесли 47 милиона тона зърнени ресурси. Това е рекорден обем в историческо отношение. Въпреки че темпът през последните месеци е малко зад миналогодишния, тоест темпът е намалял. Сега обемите се възстановиха и зареждаме с добро темпо“, изтъква Злочевски.

Той отбелязва, че в края на сезона потенциалът за износ се оценява на 70 милиона тона, „ако съответно се добавят обеми към квотата“. Злочевски припомни, че в момента се разглежда проект на решение на правителството за допълнителни 4 милиона тона към квотата.

През февруари руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев на среща с руския президент Владимир Путин е обявил, че руският износ на зърно в края на сезона може да достигне до 70 милиона тона.

През 2023 г. е събрана втората по големина реколта от зърно в историята на Русия – около 143 милиона тона, като се вземат предвид новите региони – приблизително 147 милиона тона.

За 2024 година зърнената реколта в Русия, включително новите региони, може да достигне 145 милиона тона, включително 92-93 милиона тона пшеница.

Припомняме, в същото време Москва всячески препятства другия голям износител на зърно – Украйна. Първо Кремъл се оттегли от споразумението, позволяващо безопасни транспортни коридори в Черно море за товари с украинско зърно, а след това, включително и с артилерийски удари, затрудни износа на украинско зърно по река Дунав.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"