fbpx

Цената на горивата у нас с минимален ръст, очаква се застой

За последния месец бензинът е поскъпнал с 3 стотинки на литър (1,14%) с тенденция на застой на цената. Това показват, цитирани от БТА, данните на платформата „Фюело“ (Fuelo). Ако на 10 януари 2024 г. бензин A95 се е продавал за 2,63 лева за литър, днес средната му цена на дребно е 2,66 лева за литър.

Дизелът за месец е поскъпнал с 6 стотинки за литър (2,21 на сто), също с тенденция на застой на цената, според специализираната платформа. На 10 февруари литър от този вид гориво се е търгувал за 2,71 лева, а сега цената е средно 2,77 лева за литър.

За разглеждания едномесечен период цената на пропан-бутана остава на същите нива – 1,27 за литър. През този период е имало поскъпване само с една стотинка в 3 дни от месеца, но след това цената му се е връщала на същите нива.

За последния месец метанът е поевтинял с 14 стотинки за килограм или минус 6,03 процента. Тенденцията също е на поевтиняване. На 10 февруари метанът по бензиностанциите в страната е струвал 2,32 лева за килограм, а сега се продава средно за 2,18 лева за килограм.

Пред БТА председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев прогнозира, че цените до Великденските празници ще се запазят около тези стойности, въпреки че по думите му е трудно да се правят прогнози. Той посочи, че цените на суровия петрол и на борсите на готови продукти се променят горе-долу в разумен интервал.

Бенчев изтъква още, че окончателното отпадане на дерогацията, по силата на което „Лукойл Нефтохим Бургас“ спря от 1 март да внася руски петрол не е оказало никакво влияние върху цените, а посоченото от агенцията поскъпване се е случило още пред 1 март.

По данни на Ройтерс петролът Брент се е понижил днес с 31 цента, падайки под 82 долара за барел, тъй като постоянните геополитически опасения в Близкия изток и Русия се сблъскват с безпокойството относно смекчаването на търсенето в Китай.

Сортът Брент е приключил миналата седмицаа със спад на базата на низходящи китайски данни, които сигнализираха за по-слабо търсене във водещия световен вносител на суров петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"