fbpx

Русия спира газовите доставки, ако не плащаме в рубли

Руският президент Владимир Путин не се отказва от идеята си „неприятелските страни“ да плащат в рубли за руските доставки на природен газ.

Това става ясно от съобщение на „Новости“, че Кремъл очаква до 31 март доклад за изпълнението на нареждането на президента.

Припомняме, Европейският съюз категорично отхвърля тази възможност, като се позовава на договорите си с „Газпром“, в които не присъства разплащането с рубли.

Руското правителство, заедно с Централната банка и „Газпром“ реализират комплекс от мерки за промя на валутата в руски рубли при плащането на доставките на природен газ в страните от ЕС и други страни, въвели ограничителни мерки спрямо руски граждани и юридически лица. Доклад – 31 март, след това – всеки месец“, гласи съобщението от Кремъл.

На въпрос как ще реагира Москва, ако Европа откаже да плаща в рубли, прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, изтъква, че проблемите ще бъдат решавани, след като възникнат.

Той отбелязва обаче, че е ясно, че няма да има безплатни доставки. „Това мога да го кажа напълно уверено. Едва ли е възможно и целесъобразно в нашата ситуация да се занимаваме с общоевропейска благотворителност“, заявява Песков.

Той коментира още, че процесът на доставка на газ е много сложен. „Това не е покупка на някакъв продукт в магазин, където купувате и плащате на касата, така че това е доставка, плащане и балансиране, това е процес, който се разтяга във времето“, добавя той.

Агенцията цитира и вицепремиера Новак, според когото дори простото обсъждане за отказ на Европа от руските енергоносители е негативно за пазарите. По думите му, без руските доставки на газ светът го очаква колапс, а цените ще бъдат непредскацуеми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"