fbpx

Русия иска да плащаме за газа само в рубли

Русия се отказва да приема разплащания за доставка на природен газ в компрометиралите се валути, в това число долари и евро, като ще премине само на рубли. Това е заявил руският президент Путин по време на правителствено съвещание, предава ТАСС.

Той уточнява: „Реших в най-кратки срокове да реализираме комплекс от мерки за разплащанията – започваме с това – нашият природен газ, доставян в така наречените неприятелски страни, за руски рубли“.

Путин подчертава, че Русия ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, фиксирани в сключените договори.

Президентът добавя, че след като разплащанията на Русия с тези страни се трансформират в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Путин подчертава, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще се отразят само на валутата на плащане – руската рубла. „Моля правителството да издаде съответната директива на Газпром за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции“, нарежда Путин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"