fbpx

Русия внася през Китай стари машини за чипове

Руските фирми са успели да получат на вторичните пазари резервни части за 25-годишни машини за производство на чипове ASML през 2022 г. и 2023 г. въпреки санкциите на Европейския съюз. Това съобщава Ройтерс, цитирайки публикация на нидерландския вестник Trouw, който се позовава на руски митнически документи.

ASML, най-голямата технологична фирма в Европа, доминира на пазара за усъвършенствани литографски системи, които използват светлинни лъчи, за да подпомогнат създаването на веригата на чиповете.

Въпреки че неговите инструменти от ерата на 90-те години на миналия век не се считат за оборудване с „двойна употреба“ с потенциални военни приложения, те все още биха били полезни за руските компании, произвеждащи аналогови чипове за войната в Украйна, включително за дронове, се отбелязва в информацията.

Припомня се, че продажбите и на подобно оборудване след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., е блокирано от европейските санкции. От ASML са посочили пред Ройтерс, че спазват санкциите и че дори преди да бъдат наложени, не са продавали много инструменти в Русия.

ASML не продава продукти или услуги в Русия и не взаимодейства с руски дистрибутори. Нищо не е изпращано от ASML в Русия през последните години и санкциите ограничават продажбата на системи PAS и Twinscan, както и резервни части, в Русия“ се казва в изявлението на компанията.

Публикацията на Trouw се фокусира върху инструментите PAS-5500 на ASML, които датират от 1990-те и 2000-те години, когато ASML е бъдещ конкурент на най-добрите компании на деня, японските Nikon и Canon. В него се казва, че руски търговски фирми са закупили резервните части чрез китайски посредници.

PAS-5500 вече не се произвежда, но повечето от направените в миналото все още са в експлоатация. Използваните машини понякога се продават или обновяват, а ASML произвежда и продава резервни части на акредитирани собственици.

Нидерландското издание посочва, че е прегледало документи, показващи 170 случая на внос на съответните резервни части от руски фирми. Отбелязва се, че участващите фирми са отказали коментар, докато китайските доставчици не могат да бъдат проследени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"