fbpx

Руската икономика се ориентира към модел на военни релси

В Русия компаниите от военно-промишления сектор работят 24 часа в денонощието и ще продължат да го правят и през 2023 г.

Компаниите, които участват в изпълнението на обществените поръчки, свързани с отбраната, работят ден и нощ и ще запазят този режим и през следващата година“, заявява, цитиран от RFI, Сергей Чемезов, главен изпълнителен директор на държавната компания Ростех, холдингова структура, обединяваща основните руски високотехнологични индустрии, преди всичко в областта на отбраната.

Засегнатите компании, уточнява той, са по-специално производителите на „свръх точни ракети“, на самолети и хеликоптери, танковите заводи, както и световноизвестното предприятие „Калашников“.

Армията има огромни нужди

През юни компаниите от отбранителната промишленост преминаха на 24-часов режим на работа със сменящи се на всеки осем часа екипи. Целта е да се посрещат огромните нужди на руската армия, тъй като загубите на материални средства нарастват и някои анализатори прогнозират от месеци, че много скоро ще се появи остър недостиг от снаряди и крилати ракети.

През септември служителите на тези фирми бяха освободени от започналата в страната частична мобилизация. В същото време беше приет закон, забраняващ на руските компании да отказват държавни поръчки за отбрана.

Заявлението на Чемезов, направено на 3 януари, е част от този процес. Русия вече добре разбира, че войната ще бъде дълга, нещо, което и Владимир Путин спомена на няколко пъти. Както и това, че страната ще трябва да реорганизира икономиката си на военни релси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"