fbpx

Китай тласка към нов световен енергиен ред

Желанието на Китай да започне да плаща в юани петрола, закупен от страните от Персийския залив, води до формирането на нов световен енергиен ред. Това коментира, цитиран от ТАСС, Financial Times, позовавайки се на мнения на експерти.

Според Золтан Пожар, анализатор в швейцарската банка Credit Suisse, Китай вече от известно време увеличава покупките си на петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, плащайки с националната си валута, но именно срещата на китайския президент Си Дзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (GCC) през декември отбелязва „раждането на петроюана“. По-специално на тази среща китайският лидер е заявил, че Пекин е готов да насърчи споразумения със страните от Персийския залив за търговия с петрол и газ в юани.

Според Пожар „Китай иска да пренапише правилата на световния енергиен пазар„, което е част от стратегия за намаляване на търговията в долари. Това се подкрепя и от китайските партньори в БРИКС и редица други държави на фона на превръщането на доларовите валутни резерви в политически оръжия на САЩ, като например ситуацията със замразяването на руски активи в светлината на събитията в Украйна.

Изданието подчертава, че сътрудничеството между Китай и GCC може да включва съвместно проучване и производство на нефт и газ в Южнокитайско море, както и инвестиции в рафинерии, химически индустрии и заводи, произвеждащи пластмасови продукти.

Пожар отбелязва, че изпълнението на всички тези проекти в юани ще бъде огромна промяна в световната търговия с енергия. Експертът изтъква, че консолидирането на китайската национална валута като основно глобално средство за плащане на енергийни ресурси изглежда още по-вероятно, предвид факта, че страните с най-големи доказани петролни запаси (Русия, Иран, Венецуела, ССЗ, Индонезия и държави в Северна и Западна Африка) по отношение на своите политически и икономически възгледи сапо-близо до Китай, отколкото до Съединените щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"