fbpx

И Германия започна за разтоварва втечнен газ

Първият танкер с втечнен газ от САЩ пристигна на открития в средата на декември терминал Вилхелмсхафен в Северна Германия. Това съобщава, цитирана от ТАСС, енергийната компания RWE, която по-0рано сключи договор с американската Sempra Infrastructure  за доставка на 2,25 млн. тона втечнен газ годишно.

Танкерът Maria Energy акостира във Вилхелмсхафен, гъдето втечненият газ ще се разтовари на специалния плаващ терминал H egh Esperanza, където ще бъде преобразуван в газообразна форма и нагнетен в германската газопроводна система.

Отбелязва се бързото намаляване на германската зависимост от руски газ, както и това, че за настоящата година Берлин планира да се откаже от въглищата и петрола.

Федералното правителство изпълнява ускорена програма за строеж на LNG терминали, като се очаква още три плаващи терминала да бъдат пуснати през тази година, с обща мощност 33 млрд. куб. метра газ. Първият стационарен терминал се планира да бъде готов през 2026 година.

Междувременно икономистът Георги Ангелов съобщи във фейсбук профила си, че на 28 декември на пристанището в Инга (Финландия) е пристигнал плаващият терминал за втечнен газ FSRU Exemplar, който веднага беше свързан към газопреносната мрежа на Финландия. Ангелов коментира, че само седем месеца, след като Газпром спря доставките на газ за Финландия, страната вече изгради необходимата инфраструктура и може да си доставя газ от десетки доставчици, без да зависи от монополист, който може да вдигне цените или да врътне кранчето когато му хрумне.

Терминалът обаче е с капацитет 5 милиарда кубически метра газ годишно, което е двойно повече от нуждите на страната – така че ще се използва и от Естония, и други страни в региона, обръща внимание Ангелов, като изтъква, че терминалът в Инга е третият нов терминал в Европа, след Емсхафен (Нидерландия) и Вилхелмсхафен (Германия). Когато бройката на новите терминали стигне десет, притесненията за дефицит на газ ще изчезнат, което ще се отрази положително и на цените. Постепенно се сключват и нови дългосрочни договори с доставчици на газ, което позволява постигане на ниски цени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"