fbpx

Руската централна банка притеснена от инфлацията, иска рестрикции

За намаляване на инфлацията в Русия ще е необходим значително по-дълъг от очакваното през април период на затегнати парични и данъчни условия в икономиката, сочат анализи на руската централна банка, цитирани от ТАСС.

Като цяло инфлационният натиск все още не е показал стабилен спад, необходимо е да се поддържат строги парични условия за по-дълго време от прогнозираното през април“, отбелязва Централната банка на Руската федерация.

Според регулатора през юни 2024 г. потребителските цени в Руската федерация са се увеличили с 0,64% (през май – с 0.74%). Съобразено със сезонността в годишно изражение, месечното увеличение на цените намалява до 9.3% (през май – 10.7%), което обаче е значително по-високо от стойностите през януари – април тази година.

Годишната инфлация, според оценките на Централната банка, се увеличава и възлиза на 8.59% (през май – 8.3%), тъй като текущото увеличение на цените през юни е по-високо от това през юни миналата година. Най-висока е годишната инфлация при хранителните продукти – 9.8%, следват услугите с 8.8 на сто.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"