fbpx

Руският петрол тръгва и към Пакистан

Пакистан е направил първата си поръчка за руски суров петрол с отстъпка в рамките на ново споразумение, сключено между Исламабад и Москва, информира министърът на петрола на страната, цитиран от Ройтерс. Един товар ще акостира в пристанище Карачи още през май.

Покупката от Пакистан дава на Русия нов изход за нейния суров петрол, добавяйки го към нарастващите продажби на Москва към Индия и Китай, тъй като пренасочва обеми от западните пазари, където нейният петрол е забранен след конфликта в Украйна, изтъква агенцията.

Намалената цена на суровия петрол предлага така необходимата глътка въздух на финансово затруднения Пакистан, който е пред криза на платежния баланс и критично ниски валутни резерви. Вносът на енергия представлява по-голямата част от външните плащания на страната.

Сделката ще накара Пакистан да купува само суров петрол, а не рафинирани горива, като вносът се очаква да достигне 100 000 барела на ден, ако първата сделка премине гладко, отбелязва министър Мусадик Малик пред Ройтерс. „Нашите поръчки са готови, ние вече ги направихме“, изтъква той, потвърждавайки информацията, базирана на източници, че страната ще купува само сурови, а не рафинирани продукти.

Пакистан е внасял 154 000 барела на ден през 2022 г., което е сравнително непроменено спрямо предходната година, показват данни на анализаторската фирма Kpler. Повечето от суровия петрол е доставен от най-големия износител в света Саудитска Арабия, следвана от Обединените арабски емирства.

Ако руските доставки на суров петрол достигнат 100 000 барела на ден, това би означавало потенциално голям спад за доставчиците от Близкия изток за Пакистан. Малик отказва да каже дали китайският юан и дирхамът на ОАЕ ще бъдат използвани като валути за транзакции, тъй като на Пакистан му липсват долари. Той не коментира и темповете на вноса. „Няма да разкривам нищо относно търговската страна на сделката“, категоричен е министърът.

По думите му Pakistan’s Refinery Limited първоначално ще пречисти руския суров петрол в пробен цикъл, последван по-късно от Pak-Arab Refinery Limited и други рафинерии.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов ръководи делегация в Исламабад през януари, за да проведе разговори по сделката, след което каза, че износът на петрол за Пакистан може да започне след март, припомня Ройтерс.

Преди дни страните от Г-7 оставиха валиден досегашния ценови таван от 60 долара за барел за руски петрол, превозван по море, но Индия и Китай плащат цени над тавана, според търговци и изчисления на Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"