fbpx

Руският петрол Urals с $40 за барел по-евтин от Brent

Разликата в цената на руския експортен петрол Urals в Европа при спот търговия към средата на април достигна почти 40 долара за барел спрямо сорта Brent, съобщава ТАСС.

Към 14 април 2022 г. цената на спот пратка на Urals е 78,1 долара за барел в Средиземно море (cif Augusta) и 72,2 долара за барел в Северозападна Европа (cif Ротердам). В същото време цената на Brent на 15 април достигна $110,8 за барел. Преди месец, на 14 март, отстъпката за руския петрол до референтната стойност е 28 долара за барел.

Данните на Министерството на финансите, публикувани в петък, потвърждават стойността на отстъпката. Според мониторинга на министерството, средната цена на руския експортен петрол Urals за периода от 15 март до 14 април 2022 г. възлиза на 79,81 долара за барел. В същото време средната цена на Brent за въпросния период е около $109 за барел. Така, изтъква ТАСС, средната месечна отстъпка за руските суровини е около $30 за барел.

Традиционно поа-ниската цена на Urals спрямо Brent не надвишава 3 долара за барел, а в периоди на високо потребление руският петрол се е търгувал с надценка спрямо стандарта още през 2021 г. В момента спадът в цените на руския петрол се обяснява с отказа на европейските вносители да купуват петрол от Русия и логистичните трудности, възникнали поради санкциите срещу Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"