fbpx

Руските сили овладяха района на АЕЦ Чернобил

Районът, в който се намира Чернобилската атомна електроцентрала е превзет от руските сили, предадоха световните агенции, цитирайки съветника на украинския президент Михаил Подоляк.

След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската площадка беше загубен. Не е известно състоянието на съоръженията на бившата атомна електроцентрала в Чернобил, задържането и съхранението на ядрени отпадъци. След абсолютно безсмислената атака на руснаците в тази посока не може да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна.
Това е една от най-сериозните заплахи за Европа днес. Познавайки навиците на руснаците, те сигурно вече готвят провокации в АЕЦ в Чернобил. Или ще се възползват от щетите, получени от съоръженията по време на атаката, за да обвинят Украйна за това, или самите те ще повредят тези несъмнено най-опасни съоръжения“, изтъква той.

По-късно Международната агенция за атомна енергия съобщи, че атомните електроцентрали в Украйна работят безопасно и сигурно и няма „разрушения“ на хранилища за отпадъци и други съоръжения в Чернобил.

Позовавайки се на ядрения регулатор на Украйна, от МААЕ информира, че.не е имало жертви или разрушения на индустриалната площадка на Чернобил.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"