fbpx

Заедно с Гърция и Румъния искаме извънреден съвет на енергийните министри на ЕС

Гърция, България и Румъния са поискали свикване на извънреден съвет на министрите на енергетиката на ЕС, пише „Новости“, цитирайки пресслужбата на гръцкото министерство на околната среда и енергетиката.

От него става ясно, че по инициатива на министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас е изпратено писмо, подписано от министрите на енергетиката на България Александър Николов и Румъния Верджил-Даниел Попеску, до министъра на екологичния преход на Франция Барбара Помпили. То е адресирано и на вниманието на комисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Гръцкият министър призовава извънредното свикване на Съвета на енергийните министри на Европейския съюз да обсъди мерки за решаване на проблема със значително увеличение на цената на енергията след тревожните събития в Украйна.

Припомняме, само в рамките на днешния ден природният газ на европейските борси поскъпна с над 60%, стигайки до 1600 долара за 1000 куб. метра.

В писмото се посочва, че настоящата криза изисква координирани действия на централноевропейско ниво за защита на европейските граждани и икономиките на държавите-членки. Писмото е изпратено до френския министър, тъй като Франция в момента е ротационен председател на Европейския съюз.

Атина истъква, че въпреки, че страната внася значително количество газ от Русия, няма причина за безпокойство и в момента няма риск за доставките.

Факт е, че Гърция внася руския не през газопровод, който минава през Беларус и Украйна. Освен това Гърция се снабдява с газ от южния газов коридор, за разлика от България, която получава минимални количества от азерския газ.

Властите в Гърция съобщават, че са предприели всички необходими мерки, увеличавайки доставките на втечнен природен газ и природен газ през тръбопровода, идващ от Азербайджан, използвайки възможностите на електроцентрали, които могат да произвеждат електроенергия, използвайки както природен газ, така и нефтопродукти.

България не може да предприеме подобни стъпки, тъй като ключовата газова връзка с Гърция все още не е готова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"