fbpx

Стелантис с рекордна печалба за 2021 г.

Френско-италиано-американската компания, създадена в началото на 2021 г. вследствие сливането на Ситроен-Пежо и Фиат-Крайслер, отбелязва първата си година с рекордна печалба от 13,4 млрд. евро въпреки спадналото производство и дефицита на полупроводници, пише RFI.

Това е изключително добра година за Стелантис, чийто оборот достигна 152 млрд. евро, което представлява ръст от 14% в сравнение с общия резултат на двете групи от 2020 г.

Компанията е доставила повече от 6 млн. автомобила през миналата година. При това в условията на спад на производството и на световен дефицит на полупроводници. Освен този дефицит, фирмата трябваше да се справи и с повишаването на цените на суровините.

Премия за част от работниците

В Европа, основният пазар на компанията, продажбите спаднаха с 3%, но Стелантис успя да се справи частично с проблема, като увеличи цените на електрическите си автомобили. В Северна Америка продажбите също спаднаха с 2%, но фирмата се съвзе благодарение на отличните резултати на двете си марки Джип и Рам.

Ръководството на компанията, удовлетворено от тези добри резултати, обяви премия от повече от 4000 евро за служителите си във Франция. Освен това всички работници получиха увеличение от 3% върху заплатите си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"