fbpx

Защо Русия се смята за неуязвима от санкциите?

След речта на Владимир Путин от сряда вечер, Западът заяви, че е готов да наложи икономически санкции на Русия в близките часове. Изглежда, че направената заплаха няма никакво въздействие върху стопанина на Кремъл, защото е подготвил страната си за тази възможност, коментира RFI.

В понеделник руската борса отбеляза спад от 12%. Рублата също беше подложена на натиск от събитията. Руските инвеститори проявиха нервност, но Кремъл остана невъзмутим. На 18 февруари Владимир Путин похвали състоянието на руската икономика. Ръстът на БВП през 2021 г. от 4,5% заличи загубите от 2020 г. и националното богатство надхвърли сега нивото си от преди пандемията, не без гордост заяви руският президент. Той не каза нито дума за ситуацията в Украйна сякаш руската икономика се е превърнала в неуязвима от външни влияния.

Владимир Путин смята, че усилията, положени след 2014 г. ще донесат своите плодове

От началото на конфликта в Украйна руската икономика се диверсифицира, тя е все по-малко зависима от петрола и газа, разви своите силни страни. Износът на минерали, алуминий, никел, злато, диаманти и пшеница, в която страната се превърна в играч номер едно на световния пазар, ѝ дават търговско предимство пред останалия свят.

Руският президент се погрижи за консолидирането на публичните сметки. Държавният дълг е под контрол. Той представлява само 13% от БВП, докато в Европа достига 80%. Бюджетът е съставен при цена на нефта 44 долара за барел, докато сега вече струва двойно. Това предпазливо управление на публичните финанси доведе дори до бюджетен излишък през последната година. Дългът на предприятията в долари беше преструктуриран в рубли.

Това е част от мащабен план за дедоларизация на икономиката, чието начало беше поставено преди осем години след анексирането на Крим. За да се предпази от нова порция санкции, Москва положи усилия да се освободи от долара.

Търговските взаимоотношения с Китай

Двете страни се опитват да осъществяват двустранните си търговски взаимоотношения в националните си валути. Именно Русия беше инициаторът за полагането на тези усилия. Само 20% от износа ѝ към Китай се извършва в зелени банкноти. За сметка на това обаче 60% от китайския износ за Русия е все още в долари.

Руската централна банка изцяло обнови портфейла на резервите си като се освободи от долара за сметка на юана, еврото и златото. Освен това тя значително увеличи количеството на резервите си, които достигнаха рекордно ниво, надхвърляйки 630 млрд. долара в края на януари.

Могат ли тези големи резерви да изиграят ролята на застраховка „живот“ за Русия?

Определено. Те ще ѝ позволят да поддържа рублата и банките, ако станат мишени на санкциите, както и вноса си. С 630 млрд. долара резерви Русия има с какво да посрещне бъдещето.

Това е два пъти повече от резервите ѝ през 2014 г. По размера си те са четвъртите в света и могат да се сравняват с тези на една петролна монархия. Дали обаче това антикризисно оръжие ще е достатъчно да се устои на санкциите? Някои американски експерти се съмняват. Кремъл обаче е убеден в това.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"