fbpx

Руското петролно и газово ембарго се отлага

Няма достатъчно подкрепа от страните-членки на Европейския съюз за пълно ембарго или наказателни мита върху вноса на руски петрол и газ, заяве първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, цитиран от германския вестник Die Welt и Ройтерс.

В момента ние в ЕС нямаме единна позиция по този въпрос“, казва Борел, като добавя, че окончателно предложение за ембарго върху петрола и газа все още не е на масата.

По думите му темата ще бъде обсъдена на следващата среща на върха на ЕС в края на следващия месец, като не се очаква решение по въпроса преди това.

Някои страни от ЕС настояват за шести пакет от санкции срещу Русия, а Брюксел подготвя пълна оценка на въздействието на забраната за петрол като част от възможни по-нататъшни мерки.

Европейската комисия обаче вероятно ще направи предложения за шести пакет от санкции още тази седмица, информира Die Welt, без да цитира източници.

Всички държави от ЕС работят за намаляване на зависимостта си от руския петрол и газ, коментира още Борел, добавяйки, че вярва, че блокът в крайна сметка ще успее да намали зависимостта си.

В един момент това ще се случи и тогава Русия ще почувства болезнено, че приходите от петролния и газов бизнес се губят“, добавя той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"